Blog > Komentarze do wpisu
CYGANKA

Dzisiaj placek, pierwszy raz go robiłam, ale wszystkim bardzo smakował. Poł±czenie ciemnego ciasta, wi¶ni w galaretce, polewy czekoladowej i białego kremu bardzo fajne. Oto przepis:

Ciasto:

5 jajek

1/2 szkl. m±ki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżki suchej kawy

2 łyżki suchego maku

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem (3/4 szklanki) dodać pozostałe składniki, piec 30 minut

Krem:

2 szklanki mleka

2 1/2 łyżki m±ki ziemniaczanej

1 łyżka m±ki wrocławskiej

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 kosta margaryny

Ugotować budyń , zimny poł±czyć z margaryn±.

Galaretka:

3 galaretki wi¶niowe, 1 słoik - duży wi¶ni drylowanych. Wi¶nie odcedzić do soku dodać wody, tak aby uzyskać 3 szklanki płynu i zagotować, rozpu¶cić galaretkę. Do ostudzonej galaretki dodać wi¶nie.

Polewa:

4 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao, 4 łyżki wody.

Ciasto przekroić na pół. Przekładamy ciasto krem, galaretka z owocami, ciasto, krem, polewa.

Smacznego!

niedziela, 28 marca 2010, adag20